Najlepsze odmiany kawy

Wiele osób nie przywiązuje większej uwagi do rodzaju lub gatunku kawy, którą spożywa każdego dnia. Niektórzy natomiast są wyjątkowo wyrafinowanymi smakoszami i preferują swoje ulubione odmiany. Sięgają po gatunki pochodzące z określonych regionów, produkowane przez wybrane firmy lub wyselekcjonowane w oparciu o inne kryteria. Poniżej przyglądamy się z bliska najpopularniejszym i najbardziej uznane odmianom kawy. Dowiesz się czym charakteryzują się produkty pochodzące z konkretnych regionów oraz po które z nich warto sięgać, by był to zakup udany i satysfakcjonujący. 

Etiopia – czyli korzenie kawy 

Etiopia jest krainą, z której kawa pochodzi. Krzewy kawowca porastały etiopskie wzgórza i góry już tysiące lat temu, stanowiąc istotną część szaty roślinnej. Obecnie, kawa hodowana w Etiopii jest nieco zmodyfikowaną wersją oryginalnej odmiany. Sposób wytwarzania kawy pozostaje w związku z tradycją jej uprawy i parzenia. Cechą specyficzną odmian etiopskich jest fakt, że plantatorzy hodują kawowce na stosunkowo małych obszarach, niekiedy o  powierzchni zaledwie jednego hektara. Najpopularniejsze odmiany to kawy pochodzące z regionów Sidamo oraz Harrar. 

Kolumbia – kawa bardziej niż doskonała 

W opinii wielu osób Kolumbia uchodzi za region, z którego pochodzą najlepsze odmiany kawy. Tradycja jej hodowli sięga początku XVIII wieku, gdy zaczęto sprowadzać jej nasiona. Klimat panujący w okolicy masywu górskiego Andów idealnie odpowiada potrzebom tej rośliny. Jest wyjątkowo ciepły, a zarazem bardzo wilgotny. Najpopularniejsze plantacje zlokalizowane są w regionach Armenii, Manizales i Medelin. Popularne są także mieszanki różnych odmian, odznaczają się bogatym i zróżnicowanym smakiem. 

Brazylia – kawa dla prawdziwych smakoszy 

Brazylia jest jednym z największych i najważniejszych eksporterów kawy na świecie. Olbrzymia powierzchnia tego kraju, dostęp do rozłożystych górskich terenów oraz sprzyjający klimat sprawiły, że porastające Brazylię krzewy kawowca są wyjątkowo urodzajne. Duży wpływ na walory smakowe kaw brazylijskich mają tradycyjnej sposoby ich uprawy oraz wypalania. Najpopularniejsze odmiany kaw brazylijskich charakteryzują się intensywnym smakiem, minimalną kwasowością oraz delikatnym, czekoladowym posmakiem. Po kawy brazylijskie sięgają zarówno odbiorcy prywatni jak i wyszukiwane restauracje, pragnące udostępnić swoim klientom najwyższej jakości trunki. 

Jaką kawę warto zamówić? 

Wybór konkretnej odmiany kawy jest sprawą wysoce indywidualną i zależy od Twoich preferencji smakowych oraz oczekiwań. Oprócz intensywności przyrządzonego naparu kluczowe są także jego walory smakowe, określane poprzez takie cechy jak (wymienione wyżej) kwaskowatość, goryczka oraz obecność dodatkowych aromatów. Przed wyborem konkretnego produktu warto zapoznać się z jego opiniami oraz opisem producenta, który powinien (przynajmniej w ogólnym zarysie) określić walory smakowe swojej kawy. 

By mieć pewność, że kawa, jaką wybierasz, będzie maksymalnie smaczna i zadowalająca, warto sięgać przede wszystkim kawy świeżo palone. Są to produkty zachowujące aromat przez długi czas po otwarciu. W trakcie zaparzania uwalniają całą gamę składników aromatycznych, które dopieszczają Twój organizm oraz podładują akumulator energii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here